پرتال امام خمینی(س): دانشنامه امام خمینی(س) با هزار و چهارصد مدخل، با هدف پاسخگویی به شبهات و نیازهای پژوهشی برای عموم مخاطبان و با رعایت بالاترین استانداردها و قوانین و قواعد علمی مرجع نگاری و دائرة المعارف نویسی معاصر، از سال ۱۳۸۱ در مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در حال اجرا است. این دانشنامه با ۱۴۰۰ مقاله و به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.
این دانشنامه بزرگ، همچنین در جهت اطلاع رسانی در همه جوانب زندگی، آثار، خاندان، اساتید، شاگردان، منصوبان حضرت امام و رویدادهای انقلاب اسلامی، تبیین و تثبیت اندیشه های سیاسی ـ اجتماعی و علمی امام، سالم سازی روند پژوهشگری درباره امام و انقلاب اسلامی، غنی سازی منابع پژوهشی و همچنین شناسایی بسترهای نوین پژوهشی درباره موضوع امام خمینی و معرفی آن به علاقه مندان تحقیق، در حال تدوین است.
تاکنون بخش اعظمی از منابع مورد نیاز برای مدخل ها شناسایی و به تصویب رسیده است و حدود یکصد مقاله به صورت آزمایشی و اصلی نوشته، ویرایش و آماده سازی شده است. این دانشنامه مزین به عکس ها و نمودارها، نمادها و علائمی علمی است که در روش های متعارف دائرة المعارف نویسی مهم دنیا رعایت می شود. موفقیت در تولید این دانشنامه کمک بزرگی به بومی سازی دائرة المعارف نگاری در جمهوری اسلامی ایران است و ضرورتی جدی و استراتژیک برای جمهوری اسلامی ایران، جهان تشیع و جهان اسلام محسوب می شود. دانشنامه امام خمینی ظرفیت پاسخگویی بسیار گسترده به نیازمندی های علمی پژوهشگران، دانشمندان و متفکران را در سطح وسیع و در سراسر جهان را دارد.
چندی قبل معاون امور علمی دانشنامه امام خمینی(س) در مصاحبه ای با پرتال امام خمینی(س) گفت: حدود ۷۵ درصد کار دانشنامه به اتمام رسیده و بیش از ششصد مقاله آماده ویرایش نهایی می باشد و امیدواریم بقیه کارها نیز که با سرعت و دقت در حال پیگیری است، به اتمام برسد و دانشنامه در وقت مقتضی منتشر گردد.
مهدی پورحسین همچنین درباره تفاوت این دانشنامه با دانشنامه های رایج در دنیا تاکید کرد: دانشنامه مجموعه اطلاعات جامع، فشرده و نظامند از یک موضوع است که معمولاً هم موضوع محور است اما برای شخصیت های دارای ابعاد وجودی گسترده و جامع الاطراف نیز قابل تدوین است.
وی در ادامه افزود: حضرت امام خمینی با شخصیت جامع، مکتب فکری و تآثیرات شگرفی که در زمانه خود داشته است می توانست یکی از آن شخصیت هایی باشد که دانشنامه ای جامع راجع به شخصیت فردی، افکار و اندیشه و نیز رفتار و عمل ایشان تدوین گردد که این کار از سالها پیش آغاز شد.
پورحسن این دانشنامه را نخستین دانشنامه شخص محور ایران خواند و گفت: مراحل ابتدایی کار دانشنامه امام خمینی(س) از سال ۱۳۸۳ آغاز شده است اما به علل مختلف از جمله کمبود منابع مالی، چندین بار دچار وقفه شده و از سال ۱۳۹۰ با مدیریت آیت الله سید ضیاء مرتضوی با قوت کار خود را ادامه داده است که اینک در مراحل پایانی خود می باشد.
وی همچنین درباره گستره و شیوه کار دانشنامه امام خمینی(س) تصریح کرد: دانشنامه در ابتدا شامل ۱۴۰۰ مدخل بود که در روند کار به جهات مختلف از جمله ادغام مدخل ها، کاهش یافته و اینک با حدود ۸۳۰ مدخل در حال بسته شدن می باشد و پنج حوزه علمی، فقه و اصول، فلسفه و کلام، اجتماع و سیاست، تاریخ و حوادت و آثار و کلیات را در بر می گیرد و برای هر حوزه علمی نیز یک گروه تخصصی تشکیل شده است با این توضیح که چون حضرت امام(س) در علم عرفان، اخلاق و تفسیر هم صاحب نظر بوده اند به تناسب، مدخل های مربوط به آنها در گروه فلسفه و کلام کار می شود.
معاون علمی دانشنامه در ادامه اضافه کرد: محورهای قابل طرح برای هر مدخل طراحی شده و پرونده علمی آن نیز پس از تهیه در اختیار نویسنده قرار می گیرد تا مقاله متقنی تدوین گردد. مقاله پس از نگارش نیز علاوه بر اصلاح در گروه تخصصی یا نویسنده در سه گروه علمی معتبر یعنی شورای تخصصی گروه، کمیته علمی و ارزیابی و شورای علمی بالادستی مورد ارزیابی علمی قرار می گیرد و پس از رفع اشکالات احتمالی و نهایی سازی و ویرایش پایانی، تازه در یک جمع تخصصی به تصویب نهایی می رسد.
دانشنامه مجموعه اطلاعات جامع، فشرده و نظامند از یک موضوع است که به صورت معمول موضوع محور است اما برای شخصیتهای دارای ابعاد وجودی گسترده و جامع الاطراف نیز قابل تدوین است و حضرت امامخمینی با شخصیت جامع، مکتب فکری و تأثیرات شگرفی که در زمانه خود داشته است، میتوانست یکی از آن شخصیتهایی باشد که دانشنامهای جامع راجع به شخصیت فردی، افکار و اندیشه و نیز رفتار و عمل ایشان تدوین گردد که این کار به عنوان نخستین دانشنامه فرد محور، از سالها پیش از سوی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی در دفتر قم آغاز شده است. مراحل ابتدایی کار دانشنامه امامخمینی از سال ۱۳۸۳ آغاز شده است اما به علل مختلف از جمله کمبود منابع مالی، چندین بار دچار وقفه شده و از سال ۱۳۹۰ با مدیریت آیت الله سید ضیاء مرتضوی با قوت کار خود را ادامه داده است که اینک مراحل تدوین علمی آن به پایان رسیده و در مرحله آماده سازی نهایی برای چاپ قرار دارد.
دانشنامه امامخمینی پنج حوزه علمی: فقه و اصول؛ فلسفه و کلام؛ اجتماع و سیاست؛ تاریخ و حوادت؛ آثار و کلیات؛ را در بر میگیرد و برای هر حوزه علمی نیز یک گروه تخصصی تشکیل شده بود، با این توضیح که چون حضرت امامخمینی در علم عرفان، اخلاق و تفسیر هم صاحب نظر بودهاند به تناسب، مدخلهای مربوط به آنها در گروه فلسفه و کلام کار شده است.
شیوه کار در تدوین مقالات بدین صورت بوده است که محورهای قابل طرح برای هر مدخل تحت عنوان «فرم مدخل» از قبل در شورای علمی گروه طراحی شده و پرونده علمی آن نیز پس از تهیه در اختیار نویسنده قرار گرفته است تا مقاله متقنی تدوین گردد. مقاله پس از نگارش نیز علاوه بر اصلاح در گروه تخصصی یا نویسنده در سه گروه علمی معتبر یعنی: الف) شورای تخصصی گروه؛ ب) کمیته علمی و ارزیابی؛ ج) شورای علمی؛ مورد ارزیابی علمی قرار گرفته است و پس از رفع اشکالات احتمالی و نهایی سازی و ویرایش پایانی زیر نظر سرویراستار محترم (مدیر دانشنامه)، در یک جمع تخصصی با عنوان «کمیته بررسی کلی و تصویب نهایی مقالات» به تصویب رسیده است. گفتنی است ترجمه همزمان مقالات دانشنامه به دو زبان عربی و انگلیسی در حال انجام میباشد.
.
انتهای پیام /*